Alergije kod djece i potrebe za oprezom

Dječji vrtić "Krijesnice"
Krajiška 7a, Zagreb
Svibanj 2021.g.

Poštovani roditelji / skrbnici,

Ljubazno Vas molimo da ne donosite i ne ostavljate u garderobnim ormarićima nikakvu hranu, grickalice i slično, kako bismo omogućili siguran boravak djece u Vrtiću i sačuvali njihovo zdravlje, posebno kada se radi o djeci s nutritivnim alergijama.Alergije na hranu poseban su oblik preosjetljivost na hranu koji pokreću imunološke reakcije protiv stranih tvari koje ulaze u organizam gutanjem, udisanjem ili dodirom s hranom.
 
Alergeni, najčešće hrana koju jedemo, pokreću lanac reakcija otpuštajući antitijela, što dovodi do razvoja raznih simptoma alergije.
Najčešći alergeni iz hrane su kravlje mlijeko, jaja, soja, voće, orašasti plodovi, kikiriki, plodovi mora.
 
Većina alergijskih reakcija na hranu relativno je blaga, no manji broj ljudi ima vrlo ozbiljnu, po život opasnu reakciju, zvanu anafilaktički šok.

U skrbi za djecu s alergijama na hranu, važno je istaknuti kako se radi o ozbiljnoj bolesti koja potencijalno može dovesti do teških alergijskih reakcija, pa i do smrti.
 
Kako bi se taj rizik smanjio na najmanju moguću razinu, od velike je važnosti redovito obnavljati naša znanja, poticati na suradnju i razumijevanje sve članove zajednice, kako bismo svi zajedno doprinijeli očuvanju zdravlja djece i stručnim i odgovornim ponašanjem omogućili siguran boravak djece u Vrtiću.

 

Zato Vas i ovim putem molimo za suradnju, u vidu pridržavanja Kućnog reda vrtića, s naglaskom na nedonošenje hrane, kako bismo bilo kakav rizik ugrožavanja sigurnosti djece sveli na minimum.

Zahvaljujemo Vam na razumijevanju i ukazanom povjerenju.
Radujemo se daljnjoj suradnji.

Djelatnici Dječjeg vrtića "Krijesnice"

Ispiši stranicu