Rođeni za čitanje - Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Program: "Rođeni za čitanje" u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, provodi se od 2021. godine.

Cilj programa je kroz višegodišnje aktivnosti promovirati čitanje djeci od najranije / predškolske dobi, stjecanje navike čitanja i čitalačke pismenosti koja snažno utječe na sveukupni djetetov razvoj (razvoj osjetila, empatije, mašte, kreativnosti, koncentracije, razvoj govora, sposobnost logičkog zaključivanja i kritičkog mišljenja...).

Razvoju kulture čitanja kod djece pridonose i razne aktivnosti koje se provode u našem vrtićkom okruženju, ali i izvan njega. Za svaku dob djeteta postoje razne vrste primjerenih slikovnica, priča i sl., tako da za čitanje djeci nikad nije prerano.

Stoga je u sklopu navedenog programa, između ostalog, namjera uputiti svakog roditelja/skrbnika tijekom četiri redovna sistematska / pedijatrijska pregleda djece (od 6. mjeseca života do polaska u osnovnu školu) na važnost čitanja.
Na svakom pregledu pedijatri će djeci čitati slikovnice koje će im dati na poklon, kako bi kasnije zajedno sa svojim roditeljima/skrbnicima mogli nastaviti čitati u obiteljskom okruženju.

I za kraj...

Budimo motivatori, čitajmo našoj djeci, čitajmo sa djecom... i pretvorimo svaku slikovnicu / knjigu / priču u užitak, lijepu naviku i uspomenu iz djetinjstva.


Ispiši stranicu