Alergije na hranu poseban su oblik preosjetljivost na hranu koji pokreću imunološke reakcije protiv stranih tvari koje ulaze u organizam gutanjem, udisanjem ili dodirom s hranom.
Alergeni, najčešće hrana koju jedemo, pokreću lanac reakcija otpuštajući antitijela, što dovodi do razvoja raznih simptoma alergije.
Najčešći alergeni iz hrane su kravlje mlijeko, jaja, soja, voće, orašasti plodovi, kikiriki, plodovi mora.
Većina alergijskih reakcija na hranu relativno je blaga, no manji broj ljudi ima vrlo ozbiljnu, po život opasnu reakciju, zvanu anafilaktički šok.
U skrbi za djecu s alergijama na hranu, važno je istaknuti kako se radi o ozbiljnoj bolesti koja potencijalno može dovesti do teških alergijski reakcija, pa i do smrti.
Kako bi se taj rizik smanjio na najmanju moguću razinu, od velike je važnosti redovito obnavljati naša znanja, poticati na suradnju i razumijevanje sve članove zajednice, kako bismo svi zajedno doprinijeli očuvanju zdravlja djece i stručnim i odgovornim ponašanjem omogućili siguran boravak djece u Vrtiću.
|