O nama ukratko

Dječji vrtić ”Krijesnice” jedan je od najstarijih zagrebačkih vrtića osnovan 23. travnja, davne 1883. godine pod nazivom Iličko gradsko zabavište. Kroz povijest mijenjajući nazive i razvijajući svoju djelatnost, od davnog zabavišta do današnjeg vrtića – predškolske ustanove proteklo je već 133 godine.

Povijest nam daje nasljeđe, a nasljeđe osjećaj ponosa na sve dobro, pozitivno i kvalitetno što su učinili naši prethodnici u razvoju predškolskog odgoja u nas. Stoga nam je čast i dužnost spomenuti Antoniju Cvijić i Josipu Žitković, prve učiteljice i zaslužne pedagoške djelatnice, koje su radile u Iličkom gradskom zabavištu i koje su svojim radom i širenjem zabavišta u prošlosti našeg Grada ukazivale na korist i potrebu istih smatrajući ih ”prvim kamenčićem u ogromnoj zidajućoj građevini, obćoj pučkoj naobrazbi”.

Smješten u srcu Zagreba između Britanskog trga i Trga dr. Franje Tuđamana, u Krajiškoj 7a vrtić djeluje na tri lokacije ( Krajiška 7a, Kordunska 1 i Kordunska 7). U vrtić se upisuju djeca od prve godine života do polaska u školu.
U vrtiću su zaposlena 55 radnika od čega stručnih radnika 36 i 19 radnika na ostalim poslovima (uprava, tajništvo, računovodstvo, prehrana i održavanje) .
U neposrednom radu s djecom rade 32 odgojiteljice. Stručno razvojnu službu vrtića čine: pedagog, psiholog, defektolog i zdravstveni voditelj.

Uz naš redovni program važna nam je suradnju sa srodnim nam institucijama i stručnjacima iz područja odgoja, obrazovanja i kulture, pa su naši dugogodišnji suradnici i pomagači u razvijanju naših programa stručnjaci Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Glazbene škole ”Blagoje Bersa”, kazališta, muzeja i galerija Grada Zagreba, uvaženi stručnjaci (pojedinci i/ili asocijacije) iz zemlje i svijeta.
Uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i resornog Ministarstva razvijamo našu viziju suvremenog vrtića u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja.

Od 90 - tih godina do danas Vježbaonica smo studentima Učiteljskog fakulteta (budućim odgojiteljima) iz nekoliko kolegija: likovne kulture s metodikom rada; metodike oblikovanja scenskih lutaka; glazbene kulture s metodikom rada i iz metodike integriranog predškolskog kurikuluma. Trenutno smo Vježbaonica iz područja glazbene kulture, a iskustva iz Vježbaonice integriranog predškolskog kurikuluma, likovne kulture s metodikom rada i oblikovanja scenskih lutaka primjenjujemo u našem posebnom programu ”Dijete i scenska umjetnost ”.
Obogaćeni stručno i osobno rezultate našeg rada za djecu i s djecom, te dječjih izričaja iz prikazali smo na izložbama scenskih lutaka, scenografije i likovnih radova u zemlji i inozemstvu.
Organizirali smo izložbe u Muzeju Mimara, Klovićevim dvorima, Tehničkom muzeju, Umjetničkom paviljonu, Kabinetu grafike HALU i dr…).
Uz pohvale i dobre kritike stručnjaka, za naš rad velik su interes pokazali odgojijtelji i stručni suradnici iz zagrebačkih vrtića i cijele Hrvatske za koje smo organizirali niz stručnih radionica iz područja vizualno – likovne kulture, lutkarstva i scenskog izraza.
Svoja iskustva i znanja iz područja vizualno - likovne kulture i oblikovanja scenskih lutaka primjenjivali smo i u radu na području odgoja i obrazovanja za demokraciju i ljudska prava, za što su interes pokazali pedagozi i učitelji iz SAD-a koji su u razdoblju od 2000. do 2003. godine surađivali sa Zavodom za unapređivanje školstva Republike Hrvatske, srednjim, i osnovnim školama i vrtićima, pa tako i sa našim vrtićem. Zahvaljujući toj suradnji bili smo uključeni u stručne edukacije i razmjenu stručnih znanja u zemlji i svijetu i prvi smo radili na programu Odgoja i obrazovanja za demokraciju i građanski odgoj.
Promišljanjem i traženjem takvih pedagoških rješenja s kojima bi svaka životna situacija djeteta za boravka u našem vrtiću bila ostvarena kao odgojna i imajući stalno pred sobom činjenicu da je odgoj međuljudski, sustvaralački odnos između odrasloga i djeteta, a zahvaljujući slobodi i pluralizmu u koncepciji odgoja i obrazovanja predškolske djece u Republici Hrvatskoj od 2003.godine odlučili smo se za intenzivniji rad iz područja vizualno – likovne kulture, lutkarstva i scenskog izraza predškolskog djeteta učeći i čineći zajedno s djecom, iz čega je izrastao verificirani program pod nazivom ” Dijete i scenska umjetnost” sadržajima i aktivnostima kojeg potičemo djecu na igru bojama i oblicima, igru pokreta i zvuka, obogaćujući svakodnevno doživljajni svijet djeteta, i nastojeći da po ovom programu vrtić bude prepoznatljiv.

Vjerujemo da ćete nas bolje upoznati pregledom naših stranica .


Ispiši stranicu