Prehrana

Briga o zdravoj prehrani u našem vrtiću temelji se na novim prehrambenim standardima, što je najvidljivije kroz tjedne dječje jelovnike koje osmišljavaju zdravstvena voditeljica, kuharica i ekonom u čemu su nam važni suradnici odgojiteljice i sama djeca, te roditelji.
Prateći nove standarde u pripremi obroka, zadovoljni smo što djeca prihvaćaju iste i jedu ih u slast.
Uz tri glavna obroka (doručak, ručak, užina) u okviru 10 -satnog redovitog programa, djeci se servira voćni obrok, ujutro prije 7:30 h poslužuje se zajutrak, a iza 17:30 sati lagana užina.

Kako bi zadovoljili prehrambene potrebe vaše djece za vrijeme 10 – satnog boravka u vrtiću (što je u postotku 70 - 80% od ukupnih dnevnih enegetskih potreba) naši jelovnici su planirani s ciljem zadovoljavanja energetskih i nutritivnih potreba, a koje se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba redovito kontroliraju.
Vrtic ima ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo koji redovito : uzima uzorke hrane kojim se analizira energetska vrijednost hrane (bjelancevine, masti, ugljikohidrati, vitamini i minerali) provjerava bakteriološku čistocu hrane, pribora kuhinje, prostora kuhinje i uzima briseve ruku djelatnicima koji rade na ripremi i distribuciji hrane.

Svakodnevno se vodi briga o individulanim potrebama djece u prehrani, kao i o posebnim zdravstvenim potrebama djece u prehrani.


Preporuka roditeljima!

Proučite piramidu zdrave prehrane.
Pokrenite zdrave navike u prehrani neka budu svakodnevni dio života vaše obitelji!
U prehranu uključite dovoljno žitarica, koje su osnovni izvor energije i baza piramide, jedite češće razne vrste mahunarka, povrća i voća, dovoljno hrane koja sadrži kalija i željeza te bjelančevine za kojima su potrebe povećane količine posebice tijekom rasta. Nastojte izbjegavati masnu, slanu i previše slatku hranu i ne zaboravite na adekvatan unos i dostupnost vode kao najzdravije tekućine.
Nastojte da vaše dijete: jede raznoliko, ako je moguće ne preskače doručak, da jede svakih 4 do 6 sata, pazite na uravnoteženi unos hrane i tjelesnih aktivnosti (prema dobi djeteta).


Ispiši stranicu